Чим займається QA Engineer і що потрібно вміти для цієї роботи

Він перевіряє запити з клієнтської сторони на серверну, а також відгук зі сторони бекенду. Таким чином можна переконатися, що на стороні сервера все працює, навіть якщо фронтенд сторона ще не готова. Основи програмування мануальному QA потрібні не для того, щоб займатися безпосереднім кодингом, а щоб вміти читати код розробника і розуміти, що в ньому відбувається. Можливо, сюди варто було Вакансія Junior Manual QA Engineer б включити і Python, але він, мабуть, занадто легкий для вивчення і при роботі з іншими мовами вам доведеться щось доучувати. C# з Java більш фундаментальні, і знаючи основи однієї з них, ви зможете легко розбиратися з кодом будь-яких інших популярних мов.

Що робить QA-інженер в повсякденній роботі?

Manual QA Engineer навички

Аналіз, зворотний зв’язок, обговорення процесу розробки, оцінювання обсягу та складності роботи. Також звітування про попередню роботу та представлення плану на наступний період. Вакансія була видалена або прихована роботодавцем. Проте є інші хороші вакансії, які можуть вам підійти. Про щоденні задачі тестувальника в ІТ-компанії на нашому YouTube-каналі розповіла Марина Павельчак, Senior QA Engineer в компанії SoftServe.

Заробітна плата та кар’єрні перспективи в Україні

Також на ньому лежить вибір і впровадження інструментів для автоматизації тестування. Якщо вже попали на стажування, використайте його на максимум. Ставте запитання, спілкуйтеся з людьми, цікавтеся проєктом. Навіть якщо не візьмуть у компанію, робочий проєкт можна додати в портфоліо, адже це цінний комерційний досвід. «Основна складність підбору QA Manual Engineers — велика кількість відгуків, які потрібно якісно відфільтровувати. Також необхідне аналітичне мислення, уважність до деталей та готовність розбиратися в проблемі.

Сподобалися результати пошуку?

За цей час спеціаліст опановує основні інструменти й методи тестування на проєкті. Також існують спеціальні тести й сертифікати, як-от ISTQB, які підтверджують професійний рівень. Ми використовуємо файли cookie, щоб покращити ваш досвід роботи з сайтом.

Що має знати тестувальник у 2023 році – стек технологій Manual QA Engineer

Розберімося, як найняти такого фахівця та забезпечити якість вашого продукту. Додаткова складність у тому, що треба емулювати роботу блокчейнів і багатьох вузлів локально, проводити низькорівневі мережеві тести тощо. Перш ніж поговорити про види тестувальників і різницю між QA Manual та QA Automation, давай подивимось, чим взагалі займається типовий тестувальник в ІТ. Дотримуючись цих найкращих практик, інженери з QA можуть гарантувати високу якість та надійність продуктів, над якими працюють. Тест складається з 15 питань по одному балу, для проходження тесту необхідно набрати 8 балів.

  • Проте кар’єрне зростання триває – через рік-два можна піднятися до QA Team Lead.
  • Даний вебінар буде корисний всім, кого цікавить професія тестувальника програмного забезпечення (Quality Assurance Engineer) і хто хоче дізнатися про неї більше з перших вуст.
  • Він перевіряє якість продукту за допомогою вже готових тестових планів і чек-листів.
  • Автоматизатор (Automation QA Engineer) перевіряє функціонал продукту за допомогою спеціальних програм.
  • Scrum є однією з найпопулярніших реалізацій agile-підходу.

Популярний і водночас потужний набір інструментів для тестування API (у середовищі розробників вимовляється як “а́пі”). API – це прикладний програмний інтерфейс; він вказує, як слід звертатися до програми та які відповіді вона зобов’язана надавати користувачам. Веб-сервіси повинні знати розробники для коректної реалізації ПЗ, а тестувальникам вони потрібні, щоб розуміти, як працює та чи інша веб-система. SQL — це мова запитів, яка використовується для взаємодії з даними в реляційних базах даних. Тестувальнику вона стане у нагоді для того, щоб виконувати бекенд-тестування для перевірки тестових даних, вставлення, видалення, оновлення їх значень у БД. Щоб вас не плутати, у цій статті ми прирівняємо поняття “тестувальник” та “QA інженер” на користь другого.

І їм потрібно доводити свою цінність команді та менеджменту. Плюс для Manual QA — нижчий поріг входу в професію. Мануальник може швидше опанувати необхідні навички та знання, ніж автоматизатор, для отримання роботи. На ньому всі учасники розробки оцінюють завдання в Story Points. Це умовна величина, що визначає складність його виконання.

Manual QA Engineer навички

Мануальний тестувальник (Manual QA Engineer) ставить себе на місце звичайного юзера та самостійно проходить через усі етапи взаємодії з програмою. Тому в народі такого тестувальника називають «ручний», але ти так краще не кажи. Якщо в розділі Manual QA ми говорили про основи програмування, то автоматизатору знадобиться саме впевнене володіння конкретною мовою. Зазвичай вибирають серед Java та Python, але це не межа. У тестуванні можна застосовувати такі мови, як JavaScript, C#, Ruby, PHP, SmashTest тощо. Scrum є однією з найпопулярніших реалізацій agile-підходу.

Manual QA Engineer навички

Тест-кейси створюють для кожного завдання, яке можливо протестувати. «Зараз часто компанії об’єднують всі ці обов’язки в одному фахівці — QA. Проте на співбесідах можуть запитувати, у чому різниця між QA, QС і тестувальником». Цей підхід називається «навантажувальним тестуванням» (load testing) або «стрес-тестуванням» (stress testing). Подібні тести допомагають визначити межі продуктивності та надійності системи під високими навантаженнями або некоректними діями користувачів. Скористаємося літньою зарплатною аналітикою за 2023 рік від DOU – спільноти професійних українських розробників, та дізнаємось, скільки заробляють наші тестувальники.

Основне завдання — переконатися, що ПЗ відповідає вимогам якості, не містить помилок і працює так, як очікувалося. Automation QA пишуть код для автоматизованих скриптів тестування, що моделюють взаємодію користувачів і перевіряють різні функції програм. Manual QA Engineer перевіряє вручну програмне забезпечення, чи відповідає воно вимогам, виявляє дефекти та помилки. Мануальники аналізують і покращують процес тестування. Вони перевіряють ПЗ і з погляду розробки, і з погляду клієнта, контролюють його якість.

Крім цього, зміна місця роботи раз на 2-3 роки дає відчутний приріст у зарплаті, оскільки грошова оцінка ваших знань та навичок у різних конторах може істотно відрізнятися. Ми постійно отримуємо від наших партнерів запити на роботу в ІТ-компаніях. Кращих студентів рекомендуємо нашим партнерам на роботу і стажування.

Великі проєкти мають включати як ручне, так і автоматизоване тестування. Інженер з ручного тестування створює та виконує тест-кейси. Тоді як інженер з автоматизації бере найпоширеніші тест-кейси та автоматизує їх. Таким чином значну частину перевірок виконують автотести. Звісно, такі програми писати складно і довго, проте в майбутньому вони економлять тисячі годин.

Проте можна зростати не лише вертикально, а й горизонтально. Наприклад, піти в автоматизацію чи тестування безпеки. Найчастіше Middle QA виростає з джуніора, для цього потрібен досвід якнайменше 1-2 роки. Проте частина спеціалістів переходять у тестування з інших професій. Такі профі стають мідлами швидше, бо вже мають певний досвід і навички командної роботи. Наш вебінар охоплює тему процесу тестування та роль QA інженера.

На позицію інтерна запрошують початківців без досвіду. Наприклад, якщо пройшов курс в ІТ-школі або навчився тестувати самостійно. Це не людина з вулиці – теоретична підготовка має бути серйозна.

Досвід серфінгу в інтернеті (соцмережі, інтернет-магазини, онлайн-сервіси) полегшить розуміння логіки користувачів, їх очікувань та точок інтересу. Такий спеціаліст може проводити автотести за допомогою спеціальних програм. Іноді їх доводиться писати самотужки, тому для мідла вже постає питання вивчення мови програмування. Зазвичай це Java, Python, JavaScript, C# або інші. Професію тестувальника історично вважають одним із найлегших способів почати кар’єру в IT.

Це найдосвідченіший спеціаліст, який проводить інтерв’ю з кандидатами на вакантні позиції, менторить і надихає усю команду. Він планує роботу, розподіляє ключові задачі, контролює їх виконання. Також він готує звіти про якість продукту, комунікує з іншими командами та стейкхолдерами продукту. Сеньйор QA – це людина, яка розробляє процеси тестування на проєкті, впроваджує інструменти й оцінює ресурси для перевірки якості. Його основна задача – налаштувати роботу молодших спеціалістів, тому щоденним тестуванням він займається рідко. У лютому Антон закінчив курс «Тестувальника з нуля» в GoIT.

Робота в кращіх IT командах https://wizardsdev.com/